
Szinte mindenki tudja, hogy a sikeres diétához a kalóriacsökkentésen át vezet az út. Ehhez az egyik legegyszerűbb mód, ha megismerjük a glikémiás index fogalmát és ezt a tudást alkalmazzuk a mindennapjainkban, így egészségesebbé téve az étkezéseinket és természetesen megszabadulhatunk a fölös zsírtól is.
A glikémis index (GI) egy skálát jelent, ahol 1 és 100 között osztályozzák az élelmiszereket. A diéta arról szól, hogy az alacsony indexű ételeket (55 alatt) részesítsük előnyben és kerüljük a magas értékűeket.
Működési elve:
A GI tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer milyen arányban tartalmaz egyszerű és összetett cukrokat, ergo az elfogyasztása mennyivel fogja megemelni a vércukorszintet, mennyire lesz tartós a jóllakottság érzet. Az alacsony glikémiás indexű ételek nagy arányban összetett cukrokat tartalmaznak, melyek lassabban szívódnak fel, folyamatosan ellátják a szervezetet energiával, sokkal később leszünk éhesek. Ezzel szemben a magas GI nagy arányú egyszerű cukrokat jelent, amik gyorsan szívódnak fel, megdobják a vércukrot és ezáltal az inzulinszintet, ami pedig gyorsan kialakuló újabb éhségérzetet eredményez. Mindeközben pedig a felhasználatlan kalóriákat mind zsírként fogja elraktározni a szervezet.
Szabályai:
A GI-n alapuló diéta tehát abban tér el a szimpla “kalóriaszámlálgatástól”, hogy figyelembe veszi az élelmiszer összetételét is a kalóriamennyisége mellett. Így ha betartjuk a játékszabályokat, és előnyben részesítjük az alacsony GI-t (55 és az alatt) a magassal szemben, valamint odafigyelünk a rostbevitelre is, akkor szépen fokozatosan fogyni fogunk. Ehhez rengeteg táblázatot találunk a neten. Viszont halkan jegyzem meg, hogy a GI is becsapós tud lenni, a fruktóz (gyümölcscukor) például 30-as alatti indexszel rendelkezik, holott pontosan ugyanolyan egyszerű cukor, mint a 100-as értéket képviselő szőlőcukor.
Ajánlás:
A módszer egyik nagy előnye, hogy nincsenek rizikói, gyakorlatilag egy egészséges táplálkozási rutint sajátíthatunk el általa, valamint csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Hátránya viszont, hogy nagyon macerás, folyamatosan figyelni és számolni kell, ráadásul egy sok komponensű főtt ételnek kiszámítani az indexét és azt leosztani adagokra... Lássuk be, vannak ennél hatékonyabb és egyszerűbb diéták is. Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer csak lassan és fokozatosan hoz eredményt, és legyünk őszinték, a mai világban kevesen vannak olyan türelmesek, hogy ne adják fel idő előtt. Mindezek ellenére a GI alapú táplálkozást mindenkinek ajánlom, aki egészségesebb és fittebb szeretne lenni.