Vércsoport diéta

A vércsoportok ismerete viszonylag újkeletű dolog, alig száz éve tudunk a létezésükről. A vércsoporton alapuló diétát a 20. század második felében dolgozták ki, a lényege, hogy meg van szabva, melyik vércsoportú ember milyen ételeket fogyasszon elsősorban, melyeket mértékkel, és melyeket kerüljön lehetőleg teljesen. Az elmélet szerint ezzel javíthatók az anyagcserefunkciók, erősödik az immunrendszer és mindezek hozományaként normalizálódik a testsúly is, összességében tehát fittebb lesz az ember.

Működési elve:

A diéta kidolgozásakor a lektineket vették alapul. A lektinek rendkívül apró, összetett fehérjék, amik szénhidrátokmolekulákhoz kötődnek és táplálék útján juttatjuk őket a szervezetünkbe. A diéta elképzelése szerint vércsoportfüggő, hogy mely lektinek váltanak ki pozitív vagy éppen negatív hatást a vérünkben, támogatják vagy hátráltatják az immunfunkciókat és az anyagcserénket. A diéta lényege tehát abban áll, hogy az adott vércsoportú személyek a nekik megfelelő lektineket juttassák be a megfelelő táplálékkal, a számukra rossz lektineket pedig lehetőleg kerüljék el.

Szabályai:

Rendkívül részletes leírások találhatóak arról, hogy melyik vércsoport milyen ételeket egyen és ne egyen, így itt nem fogunk hosszas részletekbe bocsátkozni.

Ajánlás:

A vércsoport diéta követését nem ajánlom, mert tudományosan megalapozatlan feltevésekkel dolgozik. Az egyes vércsoportok hajlamossága a különböző betegségekre valóban ismert, de a diéta rengeteg egyéb hatást is tulajdonít a lektineknek, amikre viszont semmilyen bizonyíték nincs, ellenérvek viszont annál inkább. Akik a vércsoport diétát követve sikeresen lefogytak, jó eséllyel betartották a hatékony diéták alapelveit, és ez utóbbi miatt adták le a felesleget. Én személy szerint nonszensznek tartom, hogy minden “A” vércsoportú embernek a vegetarianizmust javasolják és eltekintenek az olyan egyéni tényezőktől, amiken lehet, hogy a vegetáriánus étrend csak rontana.

Kapcsolódó termékek

BASIC csomag

14.900 Ft
Kívánságlistára teszem

STANDARD csomag

24.900 Ft
Kívánságlistára teszem

PREMIUM csomag

44.900 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

A glikémiás index és a hagyományos fogyókúra receptje

A glikémiás index és a hagyományos fogyókúra receptje

Szinte mindenki tudja, hogy a sikeres diétához a kalóriacsökkentésen át vezet az út. Ehhez az egyik legegyszerűbb mód, ha megismerjük a glikémiás index fogalmát és ezt a tudást alkalmazzuk a mindennapjainkban, így egészségesebbé téve az étkezéseinket és természetesen megszabadulhatunk a fölös zsírtól is.
Böjt és időablakos étkezés

Böjt és időablakos étkezés

Az igen népszerű intermittent fasting lényege, hogy a nap 24 óráját felosztod két időszakra, az egyikben étkezel, a másikban pedig nem. Ezáltal a szervezet elkezdi felélni a zsírraktárait, csökken a koleszterinszint és a vérnyomás, javul az inzulinrezisztencia.
Ketogén diéta

Ketogén diéta

A ketogén diéta nem annyira új módszer, lévén már a 20. század elején kifejlesztették, alapvetően az epilepszia kezelésére. Lényege a ketózis elérése, ami egy speciális állapot a szervezetben, amikor is nagyon alacsony szénhidrát és magas zsírbevitel mellett a máj fokozni kezdi a ketontestek termelését, hogy hatékonyabban tudjon a zsírokból energiát nyerni.
Paleolit táplálkozás

Paleolit táplálkozás

A paleo étrend nem is igazán diéta, sokkal inkább életmódként fogható fel, aminek egy igen átfogó rendszer az alapja. Hogy mi is ez pontosan, azt itt megtudhatod.