
Leírás:
A paleo étrend nem is igazán diéta, sokkal inkább életmódként fogható fel, aminek egy igen átfogó rendszer az alapja. A 20. század végefelé a tudomány felfigyelt arra, hogy a természeti népek teljesen mentesek az úgynevezett “civilizációs betegségektől”, úgymint a cukorbetegség, vérnyomásproblémák vagy az elhízás.
Erre alapozva egy bizonyos Walter L. Voegtlin nevű gasztroenterológus egyik könyvében kifejtette, hogy a paleolit kori emberek (ez még a vadászó-gyűjtögető korszak) táplálkozási szokásai sokkal megfelelőbbek az emberi szervezetnek, mivel ez az életmód teszi ki az emberi történelem 99,5%-át, ezért a testünk még mindig erre van kalibrálva.
Működési elve és szabályai:
A paleolit táplálkozás vegyíti a low-carb étrendek (Atkins, ketogén, stb) és az időszakos böjt előnyeit, valamint figyelembe veszi a glutén- és laktóz intoleranciát is.
Mindezek vegyítésével a paleolit étrend meghatároz előnyben részesítendő ételeket (hús, hal, gyümölcs, zöldség, tojás), mértékkel megengedetteket (kemény sajtok) és kerülendőket (gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek, magas keményítőtartalmú ételek, finomított élelmiszerek).
Alapvetés, hogy a zsír és a fehérjebevitel magas, a szénhidrát viszont alacsony. A paleo elmélet szerint mindezek betartásával sokkal egészségesebbek lehetünk, javul az emésztő- és az immunrendszer, egyszersmind megelőzhetőek az említett civilizációs betegségek.
Ajánlás:
A paleo rendszernek a fogyáson kívül is számos egészségügyi előnye van, mégsem tudom azt mondani, hogy követésre ajánlom, persze aki szeretné, próbálja ki nyugodtan. A fő problémám a paleoval az általánosítás, mert nem veszi figyelembe az egyén esetlegesen meglévő alapbetegségeit, vagy épp azokra való hajlamait.
Például egy veseproblémával küzdő ember semmiképp se álljon át paleo étrendre, mert a magas fehérjebevitel megterheli a veséket, de a köszvényre is hajlamosít, ha a vörös hús van többségben. Emellett a drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel is csak rövidebb időszakokban tartható, egy életen át nem ajánlatos követni (ketózni sem szabadna folyamatosan éveken keresztül).
Én személy szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok, így nem gondolom, hogy teljes élelmiszercsoportok kizárása célravezető lenne (kivéve ha egészségügyi okok indokolják), meglátásom szerint a kulcs mindig a mértékben és az arányokban keresendő.