Paleolit táplálkozás

Leírás:

 

A paleo étrend nem is igazán diéta, sokkal inkább életmódként fogható fel, aminek egy igen átfogó rendszer az alapja. A 20. század végefelé a tudomány felfigyelt arra, hogy a természeti népek teljesen mentesek az úgynevezett “civilizációs betegségektől”, úgymint a cukorbetegség, vérnyomásproblémák vagy az elhízás.

 

paleo-1

 

Erre alapozva egy bizonyos  Walter L. Voegtlin nevű gasztroenterológus egyik könyvében kifejtette, hogy a paleolit kori emberek (ez még a vadászó-gyűjtögető korszak) táplálkozási szokásai sokkal megfelelőbbek az emberi szervezetnek, mivel ez az életmód teszi ki az emberi történelem 99,5%-át, ezért a testünk még mindig erre van kalibrálva.

 

Működési elve és szabályai:

 

A paleolit táplálkozás vegyíti a low-carb étrendek (Atkins, ketogén, stb) és az időszakos böjt előnyeit, valamint figyelembe veszi a glutén- és laktóz intoleranciát is.

paleo-2

Mindezek vegyítésével a paleolit étrend meghatároz előnyben részesítendő ételeket (hús, hal, gyümölcs, zöldség, tojás), mértékkel megengedetteket (kemény sajtok) és kerülendőket (gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek, magas keményítőtartalmú ételek, finomított élelmiszerek).

Alapvetés, hogy a zsír és a fehérjebevitel magas, a szénhidrát viszont alacsony. A paleo elmélet szerint mindezek betartásával sokkal egészségesebbek lehetünk, javul az emésztő- és az immunrendszer, egyszersmind megelőzhetőek az említett civilizációs betegségek.

paleo-3

 

Ajánlás:

 

A paleo rendszernek a fogyáson kívül is számos egészségügyi előnye van, mégsem tudom azt mondani, hogy követésre ajánlom, persze aki szeretné, próbálja ki nyugodtan. A fő problémám a paleoval az általánosítás, mert nem veszi figyelembe az egyén esetlegesen meglévő alapbetegségeit, vagy épp azokra való hajlamait.

 

paleo-4

 

Például egy veseproblémával küzdő ember semmiképp se álljon át paleo étrendre, mert a magas fehérjebevitel megterheli a veséket, de a köszvényre is hajlamosít, ha a vörös hús van többségben. Emellett a drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel is csak rövidebb időszakokban tartható, egy életen át nem ajánlatos követni (ketózni sem szabadna folyamatosan éveken keresztül).

 

Én személy szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok, így nem gondolom, hogy teljes élelmiszercsoportok kizárása célravezető lenne (kivéve ha egészségügyi okok indokolják), meglátásom szerint a kulcs mindig a mértékben és az arányokban keresendő.

Kapcsolódó termékek

BASIC csomag

14.900 Ft
Kívánságlistára teszem

STANDARD csomag

24.900 Ft
Kívánságlistára teszem

PREMIUM csomag

44.900 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

A glikémiás index és a hagyományos fogyókúra receptje

A glikémiás index és a hagyományos fogyókúra receptje

Szinte mindenki tudja, hogy a sikeres diétához a kalóriacsökkentésen át vezet az út. Ehhez az egyik legegyszerűbb mód, ha megismerjük a glikémiás index fogalmát és ezt a tudást alkalmazzuk a mindennapjainkban, így egészségesebbé téve az étkezéseinket és természetesen megszabadulhatunk a fölös zsírtól is.
Böjt és időablakos étkezés

Böjt és időablakos étkezés

Az igen népszerű intermittent fasting lényege, hogy a nap 24 óráját felosztod két időszakra, az egyikben étkezel, a másikban pedig nem. Ezáltal a szervezet elkezdi felélni a zsírraktárait, csökken a koleszterinszint és a vérnyomás, javul az inzulinrezisztencia.
Ketogén diéta

Ketogén diéta

A ketogén diéta nem annyira új módszer, lévén már a 20. század elején kifejlesztették, alapvetően az epilepszia kezelésére. Lényege a ketózis elérése, ami egy speciális állapot a szervezetben, amikor is nagyon alacsony szénhidrát és magas zsírbevitel mellett a máj fokozni kezdi a ketontestek termelését, hogy hatékonyabban tudjon a zsírokból energiát nyerni.
Vércsoport diéta

Vércsoport diéta

A vércsoportok ismerete viszonylag újkeletű dolog, alig száz éve tudunk a létezésükről. A vércsoporton alapuló diétát a 20. század második felében dolgozták ki, itt pedig megtudhatod röviden, hogy hogyan is működik.